Упс! Не вдала спроба:(
Будь ласка, спробуйте ще раз.

2023: маркетингові тренди після перемоги

Дар'я Кушнір
Дар'я Кушнір Експерт з маркетингу та комунікацій, ментор особистого бренду
17 січня 2023 9 хвилин читання

Дуже складно щось прогнозувати цієї зими, але з вірою у ЗСУ писатиму про маркетингові тренди на 2023 рік.

Маркетингові стратегії та тренди у 2023 році

Очевидно, що горизонт планування значно звузився в умовах війни, а отже, варто щокварталу переглядати маркетингові стратегії. Після перемоги цей підхід залишатиметься актуальним, адже світ став більш мінливим на всіх рівнях та усюди.

Довгострокові стратегії при цьому мають максимально сфокусуватися на баченні (тобто на намірах про найбільш сміливі досягнення бізнесу в майбутньому) із фокусом на план дій у найближчому місяці. 

Ключовою навичкою стає гнучкість у створенні контент-планів та в управлінні продуктовим портфелем: маркетологам варто враховувати поточну ситуацію у країні та моніторити тенденції щодня.

Навіть в умовах війни в Україні спрацьовують загальносвітові тренди.

Відеомаркетинг продовжить шалено зростати, вже зараз 85% компаній у світі використовують цей інструмент (дані дослідження Ledgeview Partners), а 93% брендів отримали нових підписників та лідів саме завдяки відеоконтенту. Youtube вже друга у світі (після Facebook) соціальна мережа за кількістю активних користувачів: налічувала 2,5 млрд у 2021-му та 2,67 млрд наприкінці третього кварталу 2022-го. Фактично це також друга після Google пошукова система.

На сьогодні це найпопулярніша соцмережа в Україні: станом на липень 2022 року в YouTube було зареєстровано понад 28 млн українських користувачів (за даними GlobalLogic), український сегмент Facebook пасе задніх із майже 15 млн. А от за підрахунками Statista прогнозоване зростання оцінювали обережніше: у 2021 році українська аудиторія YouTube становила лише 19 млн. Та зростання очевидне, і воно триває! Обсяги українськомовного контенту в YouTube цього року також зросли. 

Хоча деякі дослідження показують, що російськомовний відеоконтент досі суттєво переважає за обсягами, а частка українськомовних роликів становить лише 5% (проти 3% у 2021-му, за даними Центру контент-аналізу). Але з такими цифрами важко погодитися, адже ми знаємо, скільки відомих влогерів відмовилися цього року від російськомовного контенту і перейшли на українську, скільки нових класних українських каналів з'явилося.

Підписуйтеся на наші соцмережі

ТікТок не відстає і також зростає, хоч і налічує поки що 10,55 млн українців, і, до речі, має більшу частку українськомовного контенту — 33% у 2022-му.

З усіх форматів найбільш популярні короткі відео вертикального формату, адже 70% людей у світі у 2021 році дивилися YouTube зі смартфонів. В Україні цьому також посприяв вихід Instagram Reels у загальному доступі для усіх українських користувачів. Варто додавати субтитри, якщо звук містить важливу інформацію, окрім музичного супроводу, адже дуже часто їх за замовчуванням переглядають на м'юті. 

Отже, просування у відео залишається у топі маркетингових інструментів. Творці відеоконтенту знову, як у старі добрі часи, можуть розраховувати на мільйонні охоплення та вірусне поширення завдяки креативності чи злободенності ідеї, якщо ролик залетить у рекомендації.

Комунікація у соцмережах залишається дуже важливою. З 2021 по 2022 рік кількість користувачів усіх соцмереж приросла на 10%, ⅔ користувачів підписані на сторінки брендів та лояльно сприймають їхній контент. На соцмережі припадає 33% усіх витрат на цифровий маркетинг у 2022 році (за даними Hootsuite). До речі, у 2022-му український Instagram невідворотно став переважно українськомовним (71,5% проти 13% у 2020-му), як і Facebook (майже 67% проти 27% у 2020-му). Тому для успішного просування у соцмережах передусім знайдіть грамотного есемемника або копірайтера. Оці мовні перли на кшталт жіночі боягузики-стринги авторства машинного перекладу мають зникнути.

Тренди маркетингу 2023: поліпшення клієнтського досвіду

Внутрішня кухня. Один із цікавих трендів, який теж набирає обертів, — це показувати, що відбувається за лаштунками, дозволяти клієнтам підглядати за бізнес-процесами. Так почали робити маленькі крафтові виробництва, а тоді підхопили навіть люксові бренди. Прийом стимулює лояльність та збільшує довіру.

Особисто мені завжди цікаво спостерігати за процесом народження улюблених речей. Це додає більшої цінності товару та сприяє популяризації більш свідомого споживання загалом. Так, колись із хештегу #WhoMadeMyClothes почався рух за посилення соціальної відповідальності модних брендів та права працівників, які виробляють одяг.

Демонстрація внутрішньої кухні є складовою загального напряму Н2Н. Причому йдеться не лише про матеріальні товари, коли виробник демонструє технологічні процеси створення продукції, розробку нових форм або пакування. Будь-які сервіси чи послуги можуть показувати, як їхня команда сидить у бомбосховищі під час тривоги та продовжує виконувати професійні обов'язки, надавати підтримку клієнтам. Формула «людяність + професіоналізм» затребувана як ніколи.

Загалом популярна у сучасному світі концепція Н2Н-маркетингу (Human to Human Marketing) виходить на перший план. Воронка продажів вибудовується навколо персоналізованої комунікації, а усі технологічні інструменти автоматизації, засновані на використанні штучного інтелекту (які можуть собі дозволити переважно великі бренди), покликані спростити і полегшити цей процес для усіх сторін, забезпечити якісну персоналізацію та найкращий сервіс.

У формат Н2Н вписуються усі інші гарячі тренди маркетингу на 2023:

  • Побудова довгострокових відносин із інфлюенсерами, просування через амбасадорів (посланців) бренду. 68% власників бізнесу заявляють про бажання збільшувати витрати на взаємодію з лідерами думок.
  • Новий підхід у SEO — концепція EAT (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness (з англ – експертність, авторитет і довіра). Певно, це дуже на часі, адже менше 1% користувачів Google настільки наполегливі, що переходять за посиланнями з другої сторінки пошуковика, що вже казати про наступні (згідно дослідження Backlinco).
  • Інклюзивність та повага до інакшості у маркетингових меседжах.
  • Соціальна відповідальність брендів, значні зусилля для створення та підтримки репутації.
  • Стимулювання створення користувацького контенту (User Content).
  • Фокус на поліпшення клієнтського досвіду (Customer Experience).

Якщо говорити про стратегію, спрямовану на поліпшення клієнтського досвіду, варто зауважити, що рівні та інструменти залежать від країни. Український бізнес ще досі практикує досить агресивну комунікацію з клієнтом, коли одним з етапів воронки продажів є підтвердження замовлення за допомогою дзвінка.

Менеджери навіть не намагаються знайти бодай якийсь месенджер та перевести клієнта у більш зручний для усіх сторін «режим». З іншого боку, маємо позитивні приклади дуже оперативної підтримки клієнтів в онлайн-чатботах на сайтах у спілкуванні з «живим» асистентом, представником компанії. Вдале застосування технологічних рішень дозволяє найбільш ефективно використовувати усі наявні «робочі руки» навіть у дуже складних умовах.

H2H проникає в усі сфери комунікації. Це спричиняє різні наслідки. Спільнота навколо успішного бренду тепер нагадує великий вулик чи село, де усі пильно стежать за кожним словом, а невдалі висловлювання представників чи амбасадорів спричиняють гучні скандали та реальні збитки. Але навіть чиновники та CEO великих підприємств тепер частенько дозволяють собі неформальні висловлювання і мемчики. Балансувати на межі між необхідним ступенем хайпу та експертності, не скотившись у крінж, справжнє мистецтво тактичного маркетингу.

Явний та беззаперечний тренд і в наступному році — патріотизм та підняття національної самосвідомості. А його негативний бік — спекуляція на патріотизмі та недоречні приклади використання символіки, назв, сакральних українських символів, тобто справжнісіньке маркетингове шароварництво. Сподіваюсь, його ставатиме дедалі менше.

Багато українських бізнесів знаходять нові можливості, розсувають кордони та виходять на міжнародний ринок. Серед конкурентів їх вирізняють високий рівень сервісу та швидкість ухвалення рішень. Знаю декілька історій, коли вимушено переміщені українці змогли відтворити для місцевої спільноти за кордоном той рівень комфорту в побуті, до якого звикли вдома. Вони, як бджоли, сприяють процвітанню громад, що їх прийняли.

Власники компаній, які залишились в Україні теж мають відслідковувати міжнародні перспективи. 58,4% інтернет-користувачів у світі щось купують онлайн щотижня (за даними Hootsuite). Більше половини покупців замовляють щось за кордоном регулярно. Онлайн-комерція продовжує зростати щороку. Прогнозую, що як тільки «Нова пошта» розширить мережу на інші країни Європи (у Польщі вже працюють відділення), розпочнеться нова ера для українського бізнесу. До речі, дехто з експертів вважає, що вже у 2025 році вся торгівля на 100% перейде в онлайн.

Ймовірно, саме українські бренди творитимуть і спільний метавсесвіт. Ще один новітній маркетинговий тренд, який поки що має дуже мало реальних кейсів. Адже будувати й відбудовувати ми вміємо найкраще.

Підписуйтеся на наші соцмережі

Якщо ви хочете поділитися з читачами SPEKA власним досвідом, розповісти свою історію чи опублікувати колонку на важливу для вас тему, долучайтеся. Відтепер ви можете зареєструватися на сайті SPEKA і самостійно опублікувати свій пост.
50 UAH 150 UAH 500 UAH 1000 UAH 3000 UAH 5000 UAH
0
Прокоментувати
Інші матеріали

9 помилок під час просування застосунку

Сергій Коноплицький 4 години тому

День зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ: як змінилась ППО з початком війни

Олександр Тартачний 5 годин тому

Випивка — так: Таїланд хоче переглянути свої обмеження на алкоголь

Владислав Паливода 12 годин тому

Як побудувати бренд спортсмена: п'ять кроків wow-маркетингу

Єлизавета Нечет 2 липня 2024 17:43

Як Україні зупинити російські удари КАБами

Сергій Коноплицький 1 липня 2024 14:55