Упс! Не вдала спроба:(
Будь ласка, спробуйте ще раз.

Вивчаємо Machine Learning офлайн і у бомбосховищі: львівський досвід AI HOUSE

Bogdan Ponomar
Bogdan Ponomar CEO AI HOUSE
16 грудня 2022 7 хвилин читання

Нещодавно наша команда AI HOUSE (некомерційна організація з розбудови ML/AI-ком'юніті в Україні, ініційована технологічною компанією Rooshорганізувала офлайн-школу Machine Learning Autumn School у Львові для студентів та всіх охочих. Школа зібрала учнів з різних міст України, які вивчали машинне навчання. Деякі з лекцій нам довелося провести з укриття. Розповім, як це було.

Machine Learning Autumn School відкрили для студентів і випускників технічних навчальних закладів, а також фахівців, які хочуть покращити свої знання у сфері машинного навчання. Ми реалізували цей проєкт у колаборації з НУ «Львівська політехніка» та розглянули наступні теми:

  • Playing Atari with Deep Reinforcement Learning,
  • Modeling of spatial processes based on cellular automata,
  • Modern NLP with large pre-trained models.

Серед лекторів були: Олексій Сивоконь, Principal Applied Scientist в Microsoft, Ярослав Виклюк, професор Львівської політехніки, та Олександр Гурбич, CEO у blackthorn.ai. Для студентів участь у школі була безкоштовною, а інші таланти приєдналися до навчання за донат ($20). Усі зібрані кошти ми передали фонду «Повернись живим». 

ML Autumn School ML Autumn School

Це була четверта школа, організована нами: перша — Deep Learning Creator School — у листопаді, друга — How to Run an Effective Machine Learning Research — у січні 2021-го разом з Українським католицьким університетом, третя — MLOps. Mini-Course — у червні. Наш досвід показав, що саме офлайн-формат найбільш ефективний для створення живого ком'юніті, де є групова динаміка, інтеграція учасників та максимальна залученість. Ми чуємо, наскільки молодим талантам бракує офлайн-ініціатив, де вони могли б разом попрацювати над певною ідеєю, порефлексувати тут і зараз над свіжими інсайтами та одразу органічно обʼєднатись у нову команду та разом працювати над майбутнім стартапом або технологічним рішенням. Вкотре провалідували, що this is the way.

Підписуйтеся на наші соцмережі

Лекція в офлайн-форматі стає діалогом, а не монологом. Студенти ставлять у десять разів більше запитань у порівнянні з онлайн-форматами. Матеріал можна адаптувати до потреб аудиторії, а самі слухачі менше відволікаються. Викладачам такий контакт додає мотивації. Студенти нашої школи виявилися дуже активними, ділилися своїми ідеями зі мною та один з одним, тримали ліхтарики у бомбосховищі.
Олексій Сивоконь, один із викладачів ML Autumn School
ML Autumn School ML Autumn School

 

Відбір до школи пройшли 45 студентів з різних міст України. Разом вони заглибилися у знання щодо NLP моделей, розібрали, які підходи є актуальними у 2022 році та як з цим працювати на практиці, дізналися про методи симуляції просторових систем за допомогою клітинних автоматів, як використовувати RL для оптимізації стратегії запобігання епідемій, дізналися про фреймворки та особливості моделювання динамічних систем за допомогою Phyton та багато іншого.

Теорія не була основним нашим фокусом, багато уваги ми приділили здобуттю практичних навичок. Наприклад, разом спробували написати код для генерації тексту з GPT-2, порівняли різні підходи, їхні переваги та недоліки. Подивилися, як зробити згенерований текст передбачуванішим або, навпаки, креативним.

Офлайн-формат завжди передбачає багатоетапну підготовку. Ми з командою вже маємо свій to-do list, який створили з огляду на наш досвід.

Мої головні поради, на що варто звернути увагу під час підготовки офлайн-школи:

  • Безпека та план Б. Ми завчасно переконалися, що на локації є укриття та що у разі надзвичайної ситуації викладачі та студенти зможуть продовжити навчання онлайн. Також наші колеги постійно були в аудиторії під час навчання, а під час тривоги збирали учнів та спускалися в укриття разом. Та навіть там наші студенти не зупинялися та продовжували навчання: один із викладачів школи Олексій Сивоконь провів частину своєї лекції у бомбосховищі. 
  • Будьте гнучкими. За часів карантину всі звикли до постійних колів та віртуального навчання, але під час війни особливо важливо зустрічатися, бачити одне одного та підтримувати у реальному житті. Якщо ви відчуваєте у спільноти потребу саме до такого формату, не бійтеся обирати його та змінювати у процесі за потреби. Зараз на офлайн-івентах можливо створювати групову динаміку, що тригерне велику кількість подальших рефлексій. Ми вже переконалися, що саме vibrant community приносить неоціненну користь всім учасникам та партнерам. До того ж дуже важливо зберігати гнучкість не тільки у форматі, а й протягом всього навчання: підлаштовувати графік і матеріали під студентів, зупинятися на цікавих темах, розбирати актуальні кейси.
  • Створюйте не ДЛЯ студентів, а РАЗОМ з ними. Якщо ви вважаєте, що придумали класну корисну ініціативу, а ваша команда вас у цьому підтримує, це може бути зовсім не потрібно спільноті. Тому наше кредо — не робити будь-що для ком'юніті, а робити все разом з ним, починаючи від розуміння, які наразі є відкриті питання, де потрібна допомога, яка експертиза була б цікава та який напрям найактуальніший прямо зараз. Головне — йти на випередження очікуванням ринку та їх перевершувати. Всі інсайти індустрії доступні в соціумі, від нас потрібна лише інтеграція та глибокий аналіз. Тож ми збираємо ці спостереження, що допомагає нам генерувати нові ідеї, гіпотези та рішення разом з комʼюніті. Таким чином ми отримаємо максимальну залученість та ефективність. 
Дякую Богдану та команді AI HOUSE за те, що вони шукають та організовують подібні івенти. Це чудова можливість закривати gap між академічною освітою і реальними завданнями. В організаційному плані все було продумано, попри складні умови. Навіть під час повітряної тривоги всі пішли в укриття та продовжили слухати лекцію. Хочу й надалі брати участь у подібних школах. Та офлайн точно цікавіше, я б не приділив такої уваги заходу, якби це були б просто записи онлайн-лекцій. 
Іван, студент школи

Ми дуже відкриті та раді будь-яким ідеям та ініціативам, залюбки все підхоплюємо та реалізовуємо. Тож на перерві ми поспілкувалися зі студентами та одразу спланували нові івенти та майбутні школи на наступний квартал разом. Бо саме такі події допомагають формувати та розвивати комʼюніті: викладачі діляться своєю експертизою, студенти обмінюються думками та ідеями. Тобто створюється простір для взаємодії талантів, експертизи та нетворкінгу, який дає поштовх до зародження нових ідей українських AI-стартапів. 

Наша команда вже спланувала десятки активностей на наступний рік. Долучайтесь і ви: приходьте до нас, надсилайте свої ідеї та побажання. Адже тільки разом ми можемо побудувати потужне АІ-комʼюніті в Україні. Звʼязатися з нами можна через наші соцмережі, а за анонсами подій та AI/ML-новинами стежте у Телеграм-каналі.

Підписуйтеся на наші соцмережі

Якщо ви хочете поділитися з читачами SPEKA власним досвідом, розповісти свою історію чи опублікувати колонку на важливу для вас тему, долучайтеся. Відтепер ви можете зареєструватися на сайті SPEKA і самостійно опублікувати свій пост.
50 UAH 150 UAH 500 UAH 1000 UAH 3000 UAH 5000 UAH
0
Прокоментувати
Інші матеріали

Топ-5 помилок біздева на міжнародній конференції

Maksym Boronenko 11 годин тому

Meta заборонили тренувати моделі ШІ на даних бразильських користувачів

Вікторія Рудзінська 15 годин тому

У Києві відбудеться конференція «Навігатори інновацій. Змінюй правила гри»

Ольга Топольська 16 годин тому

Ринок Перської затоки для українського ІТ: що потрібно знати

Анатолій Моткін 3 липня 2024 05:53

Meta демонструє ШІ-інструмент 3D Gen для швидкої генерації текстурованих 3D-моделей

Вікторія Рудзінська 2 липня 2024 20:37