Упс! Не вдала спроба:(
Будь ласка, спробуйте ще раз.

Топ 7 хмарних сховищ для ваших файлів

Сергій Коноплицький
Сергій Коноплицький В.о. головного редактора SPEKA
5 квітня 2024 11 хвилин читання

«Скільки разів я збирався завантажити ці кляті фотки на гугл-диск!» — волає чоловік у сервісному центрі. Менеджер розгублено дивиться на роздавлену флешку і щось обіцяє спробувати. SPEKA тим часом розкаже про найкращі хмарні сховища, що дозволяють зберегти ваші файли, попри всі загрози реального світу (ну майже всі).

Коли йдеться про хмарні сховища, це не завжди тільки про зберігання файлів. Резервні копії, звісно, головне, але за допомогою хмар, можна зручно ділитися файлами з іншими, спільно працювати тощо.

Хмарних сервісів досить багато і можна обрати щось замість відомого всім Google One. Хоча він і вартий того, щоб про нього розповісти першим.

Google One

Тут все зрозуміло: кожен, у кого є обліковий запис Google, має доступ до Google One — сервісу для резервного копіювання та синхронізації файлів. Логічно використовувати його, якщо ви працюєте з документами, таблицями, слайдами та фотографіями Google. Усе це щастя інтегровано з Android, має досить простий інтерфейс, пошук, кросплатформне користування (через браузер або мобільні та десктопні застосунки).

Дані шифруються під час зберігання та передавання, а також підтримується двофакторна автентифікація (2FA). Але у Google Диска відсутнє наскрізне шифрування, і якщо ви серйозно турбуєтесь про власну кібербезпеку та конфіденційність, то краще обрати інший варіант. Ще непогано було б додати паролі або терміни дії для файлів, якими ми ділимося за посиланням, але це ми вже забагато просимо, мабуть.

Із приємного, в Google One є різні інструменти, наприклад, для редагування фотографій і навіть VPN-сервіс (лише для деяких країн, до переліку яких не входить Україна).

Вартість: 15 ГБ безкоштовного сховища, 100 ГБ коштують $2 на місяць або $10 на рік, 200 ГБ — $3 на місяць або $30 на рік, 2 ТБ — $10 на місяць або $100 на рік.

Apple iCloud

Хмарне сховище від Apple — друге у нашому списку і, напевно, друге за популярністю, оскільки користувачів Apple досить багато, а ця компанія давно відома наполегливим та зрозумілим намаганням залучити кожного користувача до інфраструктури власних продуктів.

Apple iCloud Apple iCloud

Дійсно, якщо ви користуєтесь лише пристроями Apple, то iCloud — це простий вибір. Усе чітко, зрозуміло та повністю інтегровано у macOS та iOS. Можна ділитися файлами та редагувати Pages, Numbers і Keynote онлайн. Є можливість спільно працювати над документами та захищати їх паролем. Підтримується двофакторна автентифікація. 

Якщо оформити підписку на iCloud+, у вас буде  додатковий захист конфіденційності — iCloud Private Relay. Його можна використовувати під час перегляду сайтів. Функція гарантує, що під час перегляду вебсторінок у Safari жодна організація, навіть компанія Apple, не знатиме, хто ви та які сайти відвідуєте.

Коли функція Private Relay увімкнена, ваші запити переспрямовуються через два окремі інтернет-реле:

  • Вашу IP-адресу бачитиме інтернет-провайдер і перше інтернет-реле, яким керує Apple. Записи DNS зашифровані, тому жодна організація не може побачити сайт, який ви відвідуєте.
  • Друге реле, яким керують партнери-постачальники контенту, генерує тимчасову IP-адресу, розшифровує назву запитаного вами сайту та під’єднує вас до нього.

Ще платні користувачі отримують функцію «Приховати мою електронну пошту», яка дозволяє створювати тимчасові адреси електронної пошти, замість того щоб розкривати свої власні, а також HomeKit Secure Video, що знадобиться, якщо у вас є камера безпеки HomeKit або відеодзвінок.

Серед недоліків — iCloud сумісний із Windows, але не підтримує Android. У вебінтерфейсі немає опції пошуку. Наскрізне шифрування обмежене, хоча система безпеки Apple загалом більш надійна, ніж у Google One.

Вартість: 5 ГБ безкоштовного сховища, 50 ГБ за $1 на місяць, 200 ГБ за $3 на місяць або 2 ТБ за $10 на місяць (iCloud+ також доступний як частина Apple One).

Microsoft OneDrive

Куди ж без старини Microsoft! Варто зауважити, що OneDrive дійсно зручний для користувачів Windows та Microsoft Office і має багато функцій, які чомусь не реалізовані в інших сервісах. Пошук, спільне редагування, доступ до файлів із захистом паролем і терміном дії. Також є особисте сховище із захистом 2FA. А у застосунку можна навіть редагувати фотографії. 

Серед недоліків — малий обсяг безкоштовного сховища, відсутність наскрізного шифрування, безкоштовний і базовий рівні мають невеликий набір функцій. 

Вартість: 5 ГБ у безкоштовному сховищі, 100 ГБ за $2 на місяць або $20 на рік (у Microsoft 365 Базовий), 1 ТБ за $7 на місяць або $70 на рік (у Microsoft 365 Персональний), 6 ТБ за $10 на місяць або $100 на рік (у Microsoft 365 Сімейний).

Dropbox

Достатньо відомий сервіс, який колись був одним із перших, що запропонував кілька хмарних функцій. Під натиском конкурентів він не здає позиції і багато людей користуються саме ним уже багато років.

Dropbox Dropbox

Dropbox має багато інтеграцій і добре підходить для спільної роботи (чи то обмін файлами, чи то співавторство та редагування документів), особливо коли всі співробітники використовують різні платформи, це важлива перевага. Але ще важливішими є додаткові функції: надійний менеджер паролів, підтримка цифрового підпису, вбудований сканер документів у мобільному застосунку тощо.

Тут теж немає наскрізного шифрування. Щоб зрозуміти, чим це загрожує пересічному користувачу, уявіть, що вами чомусь зацікавився уряд США, на вимогу якого Dropbox може використати ключ для розшифрування ваших файлів. 

Якщо вас це не лякає, тоді недоліком може бути обмежений обсяг сховища у безкоштовній версії — лише 2 Гб, але у наш час це щось смішне.

Вартість: 2 ГБ безкоштовного сховища (додатково 500 МБ для друзів-рефералів до 16 ГБ), 2 ТБ за $10 на місяць або $120 на рік, 3 ТБ за $20 на місяць або $200 на рік.

SpiderOak One

Ми так багато писали про конфіденційність у попередніх сервісах, що не маємо права  проігнорувати справжнього експерта у цьому.

SpiderOak SpiderOak

У One Backup від SpiderOak обіцяють, що ніхто, крім вас, не може отримати доступ до даних, і все наскрізь зашифровано. SpiderOak використовує захист на транспортному рівні (TLS) для даних, що передаються, щоб захистити їх від особливих атак. SpiderOak навіть не скидає пароль, якщо ви його забудете! Хоча при цьому у нього немає 2FA для веблогінів.

Зразу видно, що сервіс робить ставку на безпеку, підтримує Windows, Mac і Linux, надійні засоби відновлення файлів, керування версіями і різноманітні варіанти обміну файлами, серед яких самознищувані посилання (дуже корисна іноді річ).

Основні недоліки — висока ціна та відсутність підтримки мобільних застосунків. 

Вартість: 100 ГБ за $5 на місяць або $59 на рік, 250 ГБ за $9 на місяць або $99 на рік, 1 ТБ за $12 на місяць або $129 на рік та 5 ТБ за $25 на місяць або $279 на рік.

Box.com

Один із першопрохідців у сфері хмарних сховищ з безліччю функцій та опцій.

Працює все стандартно: Box створює певну папку на вашому комп’ютері з Windows або macOS, а потім синхронізує її вміст із хмарою разом з будь-якими іншими пристроями, на яких встановлено Box. 

Box.com Box.com

Box інтегрується із Провідником файлів у Windows або Finder у macOS і створює папку Box, де можна зберігати файли і папки. 

У вас також є вибір: завантажити всі файли для доступу в автономному режимі або зберігати їх в інтернеті і переносити за потреби. 

Box легко інтегрується з Microsoft 365, Google Workspace та Adobe Creative Cloud, а також іншими програмними пакетами — Slack, Airtable, Tableau. Варто зазначити, що безкоштовний обліковий запис досить обмежений у використанні, але 10 ГБ сховища є непоганим варіантом. Можна збільшити цей обсяг ще на 5 ГБ, встановивши застосунок для Android або iOS на мобільний пристрій та увійшовши у систему. Якщо ви використовуєте для цього робочу адресу електронної пошти, то отримаєте додаткові 20 ГБ сховища. 

Завантаження файлів для безкоштовної версії обмежено досить невеликими 250 МБ.

Щодо безпеки, то у Box стандартно використовується 256-бітове шифрування AES, а дані передаються за допомогою TLS. Платформа також підтримує інші шифрування, як-от RC4. Якщо вам потрібне повне наскрізне шифрування (щоб навіть Box не зміг отримати доступ до ваших файлів в екстрених випадках), воно доступне за допомогою Box KeySafe.  

Двофакторна автентифікація також присутня, що додає ще один рівень безпеки до вашого акаунту.

Вартість: 10 ГБ безкоштовного хмарного сховища і обмеженням на розмір файлів до 250 МБ. 100 ГБ за $14 на місяць з обмеженням на завантаження до 5 ГБ. Є додаткові сімейні та бізнес-тарифи.

Wasabi

Wasabi заснували у 2015 році, що робить його відносним новачком у світі хмарних сховищ. Сервіс має конкурентоспроможні ціни та всі потрібні функції. 

Wasabi Wasabi

Однією з особливостей Wasabi є оригінальний інструмент захисту даних Object Lock. З його допомогою ви можете захистити об’єкти та файли, зробивши їх незмінними, а це означає, що ніхто не зможе їх видалити або змінити до закінчення заздалегідь визначеного часу. 

Інтерфейс хмарного сховища дуже універсальний і дозволяє завантажувати численні типи файлів у різних форматах. Наприклад, ви можете створювати папки (buckets), які можна використовувати для зберігання великих груп даних. На нижчому рівні ви також можете додавати папки та підпапки для більш чіткої організації. Користувачам і групам можна призначити чіткі права доступу, а до захищених файлів можуть мати доступ лише ті користувачі, які мають на це дозвіл.

У Wasabi кажуть, що їхні датацентри захищені низкою передових інструментів безпеки, зокрема цілодобову, 365 днів на рік, команду безпеки на місці. Усі дані шифруються, користувачі можуть застосувати багатофакторну автентифікацію, а для великих компаній доступні варіанти єдиного входу.

Вартість: Wasabi пропонує два способи оплати. Для короткострокового гарячого зберігання ви можете скористатися сервісом оплати за мірою використання. Це коштує $0,0059 за ГБ на місяць ($5,99 за ТБ на місяць). Є безкоштовна пробна версія, яка дозволяє протестувати платформу протягом місяця, перш ніж оформити підписку. 

Ще можна придбати довгострокове зарезервоване сховище на 1,3 або 5 років. Ціни на довгострокове зберігання варіюються залежно від тривалості підписки. 

50 UAH 150 UAH 500 UAH 1000 UAH 3000 UAH 5000 UAH
1
Прокоментувати
Andrew Chemerys 06.04.2024, 01:35
Також варто згадати про MEGA, який заснував Kim Dotcom, німецько-фінський інтернет-підприємець і політичний активіст. MEGA є наступником Megaupload і надає послуги хмарного зберігання та обміну файлами. На даний момент вони пропонують 20GB безкоштовного сховища, що в порівнянні з іншими досить багато.
Інші матеріали

Apple Vision Pro вийшов в Китаї, Японії та Сингапурі

Вікторія Рудзінська 28 червня 2024 10:28

Google Translate навчився кримськотатарської

Олеся Дерзська 27 червня 2024 16:26

TikTok розробляє можливість пошуку по фото

Владислав Паливода 24 червня 2024 21:30

ШІ-інструменти в смартфонах збиратимуть більше даних користувачів

Олеся Дерзська 24 червня 2024 17:57

Android 15 вийшов в третій беті

Олеся Дерзська 19 червня 2024 17:11