Упс! Не вдала спроба:(
Будь ласка, спробуйте ще раз.

2022 року Google спожив понад 21 млрд літрів води. З чим це повʼязано й до чого тут ШІ

Єлизавета Гогілашвілі
Єлизавета Гогілашвілі Редакторка
31 липня 2023 3 хвилин читання

Нещодавно Google опублікував екологічний звіт за 2022 рік. З нього стало відомо, що технологічний гігант витрачає дуже багато води на забезпечення роботи ШІ. SPEKA адаптувала матеріал Gizmodo про це. 

Google опублікував екологічний звіт за 2022 рік Google опублікував екологічний звіт за 2022 рік

Як розвиток чатботів впливає на споживання води в Google

У 2022 році центри обробки даних і офіси Google спожили приблизно 21,2 млрд літрів води, здебільшого для охолодження приміщень. Це еквівалентно зрошенню приблизно 37 полів для гольфу, згідно з оцінкою Асоціації гольфу США за 2012 рік, на яку посилається Google. Як зазначає Insider, це на 20% більше води, ніж компанія витратила у 2021-му. 

Шаолі Рен, доцент кафедри електротехніки та комп’ютерної інженерії Каліфорнійського університету у Ріверсайді, сказав, що збільшення споживання  води на 20% приблизно дорівнює збільшенню обчислювальної потужності Google, яка зумовлена ​​поштовхом до ШІ.

Після випуску ChatGPT від OpenAI у листопаді 2022 року великі технологічні компанії почали активно виводити на ринок власні чатботи зі штучним інтелектом. У серпні 2022-го Google представив чатбот зі штучним інтелектом LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), про розроблення якого стало відомо у 2021-му. 

Google відкрив обмежений доступ до LaMDA через свій застосунок AI Test Kitchen і дозволив взаємодіяти з ботом тільки за допомогою набору сценаріїв. Штучний інтелект енергоємний. Він потребує тонни води, щоб охолодити центри обробки даних і серверні ферми, які є мозком програми. 

Дослідники з Університету Каліфорнії у Ріверсайді та Університету Техасу в Арлінгтоні нещодавно виявили, що лише для навчання ChatGPT-3 потрібно приблизно 700 тис. літрів води — цього достатньо, щоб заповнити градирню ядерного реактора. 

Вчені пояснюють, що поговорити з ChatGPT за витратами води — це приблизно те саме, що вилити пляшку «Моршинської» на підлогу.

Що каже Google про споживання води

Протягом 2022 року у LaMDA зросла кількість користувачів, тому, ймовірно, Google знадобилося більше води для охолодження серверів.

«Ми працюємо над усуненням впливу споживання води за допомогою нашого підходу до охолодження центрів обробки даних, що береже клімат, і стратегії раціонального використання води. Це відповідає нашій цілі поповнення запасів на 120%», — повідомили у Google.

Хоча компанія стверджує у звіті, що за змоги прагне використовувати непитну воду, якщо вона й надалі так само активно працюватиме з ШІ, це може суттєво погіршити ситуацію з водою на планеті. 

Google випустив власного чатбота Bard у березні 2023 року в спробі випередити OpenAI. Bard працює повним ходом, а CEO Google Сундар Пічаї каже співробітникам витрачати дві-чотири години на день на опрацювання недоліків ШІ.

0
Прокоментувати
Інші матеріали

Ukrainian TechComms Days 2024 — унікальна конференція про комунікації в tech-індустрії

Ольга Топольська 15 годин тому

Призовий фонд $100 тисяч: в Україні відбувся перший ETHKyiv хакатон

Ростислав Бортман 17 годин тому

Як збільшити продуктивність команди розробників. Якісна мотивація в 2024 році

Даніелла Шихабутдінова 17 годин тому

Apple планує інтегрувати Google Gemini в свої пристрої

Вікторія Рудзінська 20 годин тому

Google допомагає постачальникам зменшити викиди завдяки новим енергетичним проєктам

Вікторія Рудзінська 22 години тому