Упс! Не вдала спроба:(
Будь ласка, спробуйте ще раз.

2021 рік в індустрії штучного інтелекту: найголовніше. Колонка CEO AI HOUSE Богдана Пономара

SPEKA Media
26 грудня 2021 4 хвилин читання

За останні п'ять років у світі сталася ще одна технологічна революція, і  тепер ми живемо в епоху штучного інтелекту (ШІ). Нейромережі вже навчилися самостійно продукувати контент, вони вдосконалюються та відкривають перед людством нові можливості. Ми в AI HOUSE підбили короткі підсумки 2021 року та спрогнозували, на що варто звернути увагу в найближчому майбутньому.

Головна нейромережа року: CLIP 

Перше та найголовніше: CLIP, відкриття від OpenAI, яке дуже нас надихає. Це справді головна нейронка 2021 року. CLIP змогла якісно поєднати зображення і текст, якому воно відповідає. Для цього використали 400 млн  візуально-текстових пар з усього інтернету. 

Розуміння CLIP подібних зв'язків настільки широке, що спокійно замінює можливості вузькоспеціалізованих моделей, які потребують великих датасетів. CLIP не потрібне жодне зображення для файнтюнінгу (дотреновування нейронної моделі, яка вже існує). Цей підхід називається zero-shot learning: для отримання результатів необхідно нуль даних.Найгарячіша вакансія року: MLOps

Зростає потреба у MLOps-інженерах для моніторингу моделей після їх виробництва. У в 2022 році цей тренд тільки посилиться. Частково до цього призвела сумнозвісна пандемія. 

Підписуйтеся на наші соцмережі

Моделі прогнозування попиту та пропозиції перестали бути точними, і знадобилися нові підходи для вирішення цієї проблеми. 

Стало необхідним швидко отримувати актуальні інсайти, проводити АБ-тестування нових моделей та швидко виводити їх у продакшн.

Головна технологія року: Quantum ML

Квантове машинне навчання (КМН) продовжить набирати обертів.

КМН — це  перетин квантового обчислення та штучного інтелекту. Ця технологія змінить світ ШІ й бізнесу, а також життя людей загалом. Річ у швидкості: ШІ-алгоритми мають ліміт швидкості, а КМН здатне значно пришвидшити ШІ-процеси. 

Пришвидшення квантових комп'ютерів базується на взаємодії кубітів (найменший елемент для зберігання інформації у квантовому комп'ютері). На відміну від звичайних обчислювальних машин, які виділяють потужності на кожен процес окремо, квантові комп'ютери працюють над декількома процесами одночасно. Це називається  розпаралелювання.

Робот Софія думає та відповідає як людина. Тексти перетворюються на аудіо в реальному часі. Штучний інтелект думає швидше, ніж людський мозок. Компанії, які щоденно працюють із величезними обсягами даних, економлять час і отримують бажані результати протягом хвилин, а не годин і днів. Завдяки квантовому обчисленню усе це вже не за горами. 

Головний тренд року: AutoML

У 2022 році більше уваги приділятимуть рішенням, що автоматизують процеси та створюють маштабовані моделі машинного навчання.

Ми живемо у світі, де ШІ, нейромережі та машинне навчання дедалі більше потрібні для вирішення бізнесових, творчих та інших завдань не тільки великим компаніям, а й малим бізнесам і пересічним користувачам.

А це означає, що машинне навчання має стати доступним усім без винятку. Автоматизоване машинне навчання покликане спростити процес навчання нейромереж для людей, які не є експертами у цьому питанні.  

Гарним прикладом є Auto ML від Google. Це сукупність інструментів, за допомогою яких можна натренувати потрібну нейронку до бажаного рівня. Є запит на вирішення систематичних щоденних завдань — є пак тулзів, які зроблять усе — від збору сирих даних до  готової моделі.

Отже

Якщо ви гнучкий швидкий стартап, вашим головним челенджем і козирем може стати інтеграція технологій ШІ у бізнес. Адже машинне навчання — це майбутнє, яке вже почалося. Є сенс бути на хвилі. Ми в AI HOUSE готові допомагати з цим українським талантам. AI HOUSE — це ініціатива технологічної компанії Roosh, яка спрямована на створення освітніх можливостей та розбудову спільноти у сфері штучного інтелекту та машинного навчання в Україні. 

Підписуйтеся на наші соцмережі

Якщо ви хочете поділитися з читачами SPEKA власним досвідом, розповісти свою історію чи опублікувати колонку на важливу для вас тему, долучайтеся. Відтепер ви можете зареєструватися на сайті SPEKA і самостійно опублікувати свій пост.
50 UAH 150 UAH 500 UAH 1000 UAH 3000 UAH 5000 UAH
0
Прокоментувати
Інші матеріали

Meta заборонили тренувати моделі ШІ на даних бразильських користувачів

Вікторія Рудзінська 8 годин тому

Meta демонструє ШІ-інструмент 3D Gen для швидкої генерації текстурованих 3D-моделей

Вікторія Рудзінська 2 липня 2024 20:37

Figma тимчасово вимикає функцію ШІ через проблеми з копіюванням дизайнів

Вікторія Рудзінська 2 липня 2024 19:44

Студенти з України створили 21 defense-tech-рішення, яке допоможе ЗСУ на фронті

Владислав Паливода 2 липня 2024 14:01

Акцент США на ШІ не допоможе здоровому розвитку, впевнені у Китаї

Владислав Паливода 2 липня 2024 09:42